Simon-Dina Judit vagyok, a Ditta Felt márka alapítója.
Textil-divattervező és nemezkészítő művész.
A fenntartható divat, öko, slow design képviselője, fő technikáim a modern nemezelési eljárások, és a növényi festés.
2012-ben diplomáztam a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Divat és Textiltervező művész szakán, korábbi munkásságom és egyetemi éveim adták az alapot és indíttatást arra, hogy létrehozzam ezt a márkát.

Miért a nemez:
A kétkezi alkotómunka mindig is a lételemem volt. Örökség is, másrészt pedig kommunikáció és kibontakozás. Általános törekvésem a munkámban, bizonyságot adni arról hogy a művészet az ember életének egyik alapköve, hogy értéket teremtsek, és ezt igyekezzek megosztani másokkal, valamint ösztönözzek arra, hogy minél többen észrevegyék ezeket az értékeket és megszeressék.
Én jelenleg a nemezelést választottam a művészeti ágak közül. Célom ennek a tradicionális technikájának kortárs formába öntése, amit társítok más egyedi, kézműves megmunkálású minőségi textilekkel, ez által kényelmes, nőies viseletek létrehozása.

Célom megmutatni, hogy a nemeznek ma is van létjogosultsága. Mindemellett fontos számomra a különböző művészeti ágak találkoztatása, az etikus, fenntartható tervezés.
A márkán keresztül a divatot nem csak egy üzletnek tekintem, hanem művészetnek is.

„A gyapjú és a többi nemes anyag párosításával, összenemezelésével érdekes effektusokat ért el. Még a lelkét is beletette. De mint tudjuk, a lélek láthatatlan. Ezért sokat kell dolgozni azon, hogy látszata legyen. Ezt teszi Simon Judit részletbemenő kreativitással, ami aztán az egészben érvényesül.”

” … a munka folyamatában nemcsak az akarás fontos, hanem az érzés, ráérezni arra a pillnatra, mikor a levegővel teli laza szálak puszta finom érintésre egymásba kapcsolódnak, majd egyre erősebben, vízzel megszórva, a levegőt kiszorítva jobban összeállnak. Aztán eljön a pillanat, mikor a szálak egy struktúrát alkotnak. Most már durván gyúrják…
Végül bármit megtehetünk vele, nem foszlik, nem bomlik. Erős, de mégis alakítható. Nemezből öltözéket formálni a test szobrászatának is nevezném. 
Az öltözék rejtette testet-lelket figyelembe véve indul útjára a szinte kalandnak számító nemezelés. “

(részlet Kecseti Gabriella diploma opponensi bírálatából)

 

Cikkek:

https://www.glamour.hu/divathirek/fekete-darabok-igazi-noknek-magyar-tervezotol-18606?fbclid=IwAR3wwWGYXvKH3jIRNXr7NwBas7qSBssX272zRsK8lpkkAvlo6y0mt1fRe5Q

https://fashionhunter.hu/interju-ditta-marka-divattervezojevel/?fbclid=IwAR3t8vCpTW3EOmSmaWrtfaEnf8JH6ZZMoCCS8427NoESQirm2Q8Sohaw-zY

https://designisso.com/2017/10/26/fenntarthato-innovacio-itthon-ditta-felt-ruhamarka/